Otvorena platforma "Podsticaji u poljoprivredi" na kojoj mogu da se informišu mladi poljoprivrednici

03.04.2023.
Otvorena je platforma "Podsticaji u poljoprivredi" na kojoj mladi poljoprivrednici u Srbiji mogu da se informišu prema interesovanjima, podršci koju mogu dobiti iz budžeta lokalnih samouprava. Oni se na sajtumogu informisati i o drugim oblicima davanja i svim dostupnim izvorima finansiranja, ne samo na lokalnom već i na nacionalnom nivou, kao i o finansijskoj pomoći iz evropskih fondova, navodi se u saopštenju.
 
Platformu su pokrenuli udruženje Mladi poljoprivrednici Srbije i Centar za održivu poljoprivredu i ruralni razvoj/Agronews u okviru projekta "Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podsticaja u poljoprivredi".
 
Koordinator projekta Oliver Aleksić rekao je da je ova platforma odgovor na potrebu mladih poljoprivrednika da budu pouzdano i pravovremeno informisani o javnim pozivima koje raspisuju lokalne samouprave.
 
- Kada je o podsticajima reč, na platformi se mogu naći sve informacije o podršci njihovim investicijama iz državnog budžeta, budžeta Vojvodine i Grada Beograda. Kao posebni izvori finansiranja izdvojeni su IPARD program sa bespovratnim sredstvima za poljoprivredu i Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije, projekat Svetske banke - rekao je Aleksić.
 
Platforma daje pregled svih lokalnih samouprava u Srbiji, a naznačeno je koje imaju programe podrške poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, a koje ne.
 
Zainteresovani će moći da za svaku lokalnu samoupravu pogledaju i preuzmu programe podrške za 2023. i prethodne dve godine, kao i javne pozive, konkursnu dokumentaciju, izveštaje o sprovođenju mera i izveštaje o korišćenju poljoprivrednog zemljišta.
 
Izvor: Ekapija