Rano obrazovanje i briga o deci u funkciji prevencije osipanja i povećanja obrazovnih postignuća dece romske nacionalnosti u Novom Sadu

Projekat je realizovan u partnerstvu Centra za proizvodnju znanja i veština kao nosioca projekta i Centra za socijalni rad Grada Novog Sada i Grada Novog Sada – Gradske uprave za obrazovanje kao partnera.

Opšti cilј projekta: Doprineti smanjenju nejednakosti i unapređenju obrazovne i socijalne inkluzije najranjivijih grupa, pre svega Roma, u Srbiji. 

Specifični cilјevi projekta:

  1. Povećan broj devojčica i dečaka romske nacionalnosti uzrasta 3,5-5 godina u predškolskoj ustanovi i povećane roditelјske kompetencije njihovih roditelјa u Novom Sadu.
  2. Mere podsticanja ranog razvoja, obrazovanja i vaspitanja kao i mere prevencije osipanja uklјučene u lokalne politike. 
  3. Povećan procenat uklјučenih devojčica i dečaka romske nacionalnosti u školama u Novom Sadu.

Ovaj projekat je podržala Evropska unija kroz program IPA 2013: Razvoj efektivnih usluga u zajednici u oblasti obrazovanja i socijalne zaštite na lokalnom nivou sa 151,036.92 evra, dok je iznos sufinansiranja iznosio 16,781.88 evra.