Делегација Општине Велика Кладуша посетила Нови Сад

23.01.2020.

Председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић, члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић, шеф кабинета председника Александар Белић и шеф Канцеларије за локални и економски развој града Новог Сада Миленко Малешев одржали су  у градском парламенту састанак с начелником општине Велика Кладуша Фикретом Абдићем и шефом кабинета начелника и саветником за корпоративне делатности и комуникације Ервином Абдићем и с њима разговарали о могућим видовима сарадње.

Јелушић је истакао да је Нови Сад увек отворен за сарадњу с локалним самоуправама из региона, нагласивши да је Нови Сад привредни, образовни и културни центар Војводине, а да је наредне године Европска престоница културе, верујући да ће током 2021. године пре свега млади људи из Унско-санског кантона посетити Нови Сад, упознати се с културним наслеђем Војводине, од које значајан део проистиче из периода заједничке државе.

– Увек сте добродошли у нашем граду, а надам се да ћете из Новог Сада понети позитивне утиске, као и да ће ова посета допринети јачању веза двају градова и региона, како на културном пољу, тако и на привредном, спортском и сваком другом – казао је председник Скупштине града.

О привредним потенцијалима Новог Сада госте су упознали Милорад Радојевић и Миленко Малешев. Како је напоменуто током састанка, у последњих седам-осам година забележен је брз привредни развој града, а најбољи докази за то је отварања нових радних места, реализоване инвестиције и пораст интересовања страних инвеститора. На састанку је објашњено да у привреди предњачи производња, од ауто-индустрије, преко информационих технологија, до прехрамбене индустрије.

Начелник Велике Кладуше Фикрет Абдић захвалио се домаћинима на пријему, изразивши спремност за сарадњу у областима у којима је то могуће. Како је објашњено, географски положај Велике Кладуше је веома добар, што додатно привлачи потенцијалне инвеститоре. По његовим речима, у току је реализација неколико инвестиционих пројеката, а неки од њих се односе на прекограничну сарадњу с општинама Хрватске, те је истакнуто да размена искустава с Новим Садом на сличним пројектима може бити од велике обостране користи. Осим тога, као један од видова могуће сарадње издвојена је и потенцијална сарадња с Факултетом техничких наука.