ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВЕРТИКАЛНОГ КЕЈА, КОНТЕЈНЕРСКОГ ТЕРМИНАЛА И СИЛОСА У ЛУЦИ НОВИ САД

13.05.2022.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно jе са министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем присуствовао почетку изградње новог вертикалног кеја, контејнерског терминала и силоса за житарице у Луци Нови Сад. Том приликом симболично је постављена и временска капсула са порукама која је интегрисана у бетонски елемент који ће бити коришћен у изградњи вертикалног кеја. Како је речено током посете званичника, данас бродови који пристају у луку Нови Сад, то чине уз обалу, а новом инвестицијом биће могуће да бродови пристају директно уз ниво кеја. Директор „DP World“ Нови Сад Клаудио Негреану је рекао да је „DP Novi Sad“ једини лучки оператер који је од недавно оспособљен да превози робу у контејнерима, тако да ће нови терминал уједно бити и складиште за контејнере. Такође, биће омогућено да се контејнери пакују и одмах постављају на камион или на воз, јер ће после много година бити обновљена пруга која пролази кроз Луку.

- Ово је велика инвестиција у инфраструктури нашег града и државе која ће побољшати наше привредне капцитете и омогућити лакши транспорт робе из Новог Сада ка свим дестинацијама. Драго ми је што у овим изазовним временима компанији „DP World“ не опада пословна активност. Они плаћају порез, а ми од тог новца градимо вртиће и асфалтирамо улице, запослени добијају плате, све је веома повезано. Коридор 7 постаје све значајнији за економију и туризам, а како чујем овде од надлежних избалансиран је однос увоза и извоза, чему доприносе добра позиција Новог Сада и ова снажна пољопривредна регија – истакао је градоначелник Милош Вучевић.

Према речима министра Момировића, улагање у Луку Нови Сад је у интересу привреде Србије, као и сарадња са компанијом „DP World“ која се обавезала да уложи 30 милиона евра у развој Луке.

- За две године овде ћемо имати један од највећих контејнерских терминала у Европи и биће изграђено девет силоса капацитета 40 000 кубних метара. Спремили смо више од пола милијарде евра инвестиција у речну инфраструктуру, тако да ћемо улагати у Богојево, Сремску Митровицу, Прахово и Београд. Ово је још један доказ да је Србија пожељно место за улагање светских компанија – нагласио је Момировић.

Како се могло чути на догађају, ово ће бити највећи радови у историји Луке Нови Сад, а део су укупних инвестиција „DP World“ Нови Сад. Та компанија купила је нови кран, нову механизацију за утовар робе, брод Албатрос који је допринео већој безбедности и брзини упловљавања баржи у луку, а изградила је и путнички терминал за Нови Сад у који је уложено више од 500 000 евра.
- Дунав је најважнија река за транспорт у Европи и зато улажемо средства у нове садржаје у Луци Нови Сад како бисмо је учинили најважнијим терминалом на Дунаву, што је од великог значаја за српско тржиште, али и за шири регион - изјавио је Клаудио Негреану.