ПРОСЛАВА ДАНА ЕВРОПЕ У НОВОМ САДУ - ЕВРОПСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ КУЛТУРЕ

12.05.2022.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је свечаном отварању „Фестивала Европе“ на Тргу слободе у оквиру којег се у току дана реализуjу бројне активости и садржаји поводом 9. маја – Дана Европе. У оквиру тог фестивала, представљају се земље чланице ЕУ, Министарство за европске интеграције, као и Европски Покрет у Србији, а присутни на централном градском тргу имају прилику да виде и окусе све што су чланице ЕУ припремиле за њих на својим штандовима, као и да се такмиче у кошарци 3 на 3 у друштву познатих репрезентативаца кошаркаша и друго.

- Поносан сам што је управо Нови Сад, наш Трг слободе, место где се одржава централна прослава Дана Европе у Србији. Много је разлога за то, а можда је најважнији тај што је Нови Сад ове године Европска престоница културе. Наш град вековима уназад живи европске вредности, а суживот се овде одвија по истим принципима на којима је настајала и развијала се Европска унија. Овде људи живе заједно, не једни поред других и зато сматрам да смо ми најбољи пример за регион како може да се живи у различитости, без да се квари јединство. Како на регионалном, државном, тако и на локалном нивоу, веома значајна јесте доследна примена најважнијих принципа на којима је настајала Европска унија, а то су принципи једнакости, солидарности, узајамности, принцип владавине права и слободни проток робе, капитала, људи и услуга. Ако сви заједно на Западном Балкану будемо следили те принципе, заједно са нашим партнерима из Европске уније, онда ће Западни Балкан бити мирно и сигурно подручје за све грађане, без обзира на то којој нацији припадају. Ако се ти принципи буду примењивали само од случаја до случаја, онда последице могу бити потреси и пукотине у стабилности, који нису добри за европски континент - рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и захвалио делегацији Европске уније на одличној организацији и сарадњи, као и министарки Јоксимовић чије је министартсво финансијски помогло веома значајне пројекте у Новом Саду.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је истакла да су Дан победе и Дан Европе два нераскидиво повезана дана, јер је заправо Дан Европе настао на тековини слободарства евопских народа, како би Европа била мирна и просперитетна. Амбасадор Француске у Србији Њ.Е. Пјер Кошар је нагласио да Европа заступа и брани своје вредности, вечно привржена слободи и миру, да је уједињена Европа уствари Европа различитости и пожелео Србији да настави путем реформи ка месту у Европској унији. Присутнима се обратио и амбасадор и шеф Делегације Европске уније у Србији Њ.Е. Емануел Жиофре који је рекао да се данас слави визија уједињене Европе засноване на миру, владавини људских права, солидарности, као и да баш те вредности доносе  просперитет грађанима.

- Та визија је постала реалност, јер је принцип сарадње заживео. Пред нама су тешка времена, али смо бољи заједно и само тако можемо да изградимо бољу будућност – рекао је амбасадор Жиофре. 

Поред бројних сарджаја, премијерно је приказан мобилни мурал “Artists in residence”, који осликава будућност Европе виђен очима младих европских уметника, а од 20 сати на Тргу слободе биће уприличен концерт „Бољи смо заједно“, оркестра „Western Balkans Youth Orchestra“. У пројекту „Artists in Residence“ је учествовало осам младих европских уметника који су боравили у Новом Саду, престоници културе за 2022. годину, и то од 21. априла до 10. маја. Пројекат је окупио уметнике из Италије, Северне Македоније, Србије, Црне Горе и Албаније. Њихове визије будућности Европе повезали су креативно, како би показали да различитости када се споје стварају прелепу идеју „Бољи смо заједно“. Управо концерт под тим називом, публика ће моћи да прати уживо од 20 часова на другом каналу РТС и првом каналу РТВ. Сви програми у оквиру прославе Дана Европе су бесплатни и отвореног карактера за све посетиоце, а Дан Европе организује Делегација Европске уније у Републици Србији.